MATERIAAL (2)

Het oppervlak van de boule is glad of voorzien van een of meer groeven of strepen.
Groeven zijn niet alleen voor de herkenbaarheid, zij spelen ook een rol in het gedrag van de boules op het speellterrein. Een gegroefde boule valt beter te "sturen", dan een gladde boule.
Als men aan een spel begint, is het belangrijk om te weten wat men gaat doen: pointeren of titreren, oftewel welke rol wil men in een team spelen: optreden als degene die boules plaatst of bijlegt (pointeren), of de betere-liggende boules van de tegenpartij met de eigen boules wegschieten (tireren).
In een doublette zijn twee mogelijkheden: de een pointeert, de andere tireert. Beide rollen zijn even belangrijk.Er is weinig verschil in moeilijkhedsgraad.
Tireren is spannender en spectaculairder dan pointerer, maar vergeet niet dat een goed geplaatste eerste boule erg moeilijk te tireren valt.
In een triplette is er een duidelijke pointeur en een duidelijke tireur. De derde speler, de middenman of vrouw, "milieu"man of vrouw genoemd, moet zowel kunnen pointeren als tireren.
De rol die men heeft is van invloed op de keuze van de boules. De pointeur heeft over het algemeen hardere (hardheid ca. 125), zwaardere, gegroefde boules met een kleinere diameter. De boules moeten nl. hun weg kunnen vinden en grip hebben op het terrein en bovendien moeilijk weg te schieten zijn door de tegenpartij.
Een tirreur heeft over het algemeen boules met een zachte (hardheid 110), lichter van gewicht, met een glad oppervlak en met een grotere diameter: Ze komen immers met een boog door de lucht aansuizen en moet de best-liggende boules van de tegenpartij weg knallen en hun plaats in nemen.
De boules van de milieman -vrouw houden over het algemeen het midden tussen die van pointeur en tireur, omdat zij worden beschouwd als "alleskunner".
Het is niet zo, dat men twee set boules moet aanschaffen, een om te pointeren en een om te tireren. Men kan gewoon beginnen met een set waar men beide kanten mee uit kan en b.v. na een jaar, als men wat intensief gespeeld heeft, beslissen een betere set aan te schaffen.
Het is belangrijk om een dergelijke beslissing goed te overwegen.
Samengevat voor de:
Pointeur: Milieu: Tireur:
Diameter : 71 - 73 mm. Daimeter : 73 - 74 mm. Diameter : 74 - 76 mm.
Gewicht : 700 - 740 gram. Gewicht : 710 - 720 gram. Gewicht : 690 - 720 gram.
Groeven : zeker 3 of 4. Groeven : 1 of 2. Groeven : geen.
Hardheid : 125 kg/mm2. Hardheid : 125 kg/mm2. Hardheid : 110 kg/mm2.
Vervolg